Consultancy, ondersteuning en dienstverlening

CREANTA HRM-advies

Spoelwijkerlaan 1

2771 NB BOSKOOP

T: 0172-232400

M: 06-47258251

E: cnijenhuis@creanta.nl

Wat is coachen?

Coachen is het Engelse woord voor ‘leren’. Dat leren gebeurt onder begeleiding van een coach, een trainer. Persoonlijke coaching gaat niet over het vak waar je mee bezig bent maar over de mensen waarmee je samenwerkt: je manager, je collega’s en je medewerkers. En soms kunnen die knap lastig zijn.

 

Wanneer persoonlijke coaching?

Coachen vindt normaal gesproken plaats op de werkplek, door de leidinggevende of een mentor. Maar soms zijn er situaties waarin het prettiger is om een externe coach in te schakelen. Bijvoorbeeld als je het moeilijk vindt om met je leidinggevende te bespreken wat je dwars zit, of als je leidinggevende niet begrijpt wat je bedoelt. Maar ook als je de omgang met collega’s of medewerkers stroef vindt verlopen of omdat je gewoon eens met een buitenstaander van gedachten wilt wisselen over wat je dwars zit in je werksituatie. En wat je daar aan kunt doen.

 

Waarom persoonlijke coaching?

De coach kan je helpen inzicht te krijgen in het gedrag van mensen en hun persoonlijkheid. Ook in je eigen gedrag en persoonlijkheid. Samen onderzoek je hoe al deze mensen bij elkaar de werksfeer beïnvloeden. De coach geeft tips hoe je daar het beste mee om kunt gaan. En met deze kennis ga je zelf aan de slag.

 

Hoe zit coaching in elkaar?

Het aantal sessies is afhankelijk van je persoonlijke situatie maar vaak zijn het er niet meer dan vier. De eerste begint altijd met het verkennen en vaststellen van het probleem. De coach bepaalt daarna of zij je kan coachen en jij bepaalt of de coach je ligt. Een sessie duurt twee uur en meestal wordt er na een sessie huiswerk opgegeven. Reken er op dat de sessies vermoeiend kunnen zijn. De coach stelt veel vragen en soms moet je diep gaan voor de antwoorden.